Ruskaretki Lappiin – ulkoilua ja luonnon rauhaa

Syksy on yksi parhaimmista ajoista pakata reppu ja suunnata nokka kohti pohjoista. Kaikki ällöttävät sääsket ja mäkäräiset ovat kuolleet ensimmäisissä yöpakkasissa ja luonto on saanut ylleen upean väriloiston. Komeaa kullankeltaista, keltaista ja punaista sekoitettuna ruskeaan ja siniseen taivaaseen. Unohtamatta maaruskaa, joka on ihan oma juttunsa.

Lapin hehkuva väriloisto on ainakin kerran elämässä nähtävä ja koettava. Upeat ruskan värjäämät maisemat ja koko Lapin luonto on jo itsessään näkemisen arvoinen. Vaikka etäisyydet ovat pitkiä voi ajomatkat suunnitella niin, että matkalla ehtii jo nauttia ruskan väreistä. Pysähtyä aina halutessa, johonkin random paikkaan ja jatkaa sitten taas matkaa. Yhdistämällä samaan reissuun useamman kohteen koet enemmän: Sallan tunturimaisemat, Pyhätunturin kiviset kurut  ja Levin sykkeen.

On sielua piristävää kulkea tunturissa ja hengitellä raikasta ilmaa. Avata reppu, syödä eväät ja jatkaa matkaa. Ruskaan ei voi mielestäni koskaan kyllästyä. Vuosittainen ruskaretki ei siis kuulosta ollenkaan hullulta.

Matkareitti ruskaretkellä

Oma ruskaretkemme alkoi Rovaniemeltä ja jatkui siitä Sallan kautta Pyhätunturiin. Sieltä jatkoimme matkaa Luoston kautta Leville, josta etenimme aina Muonion pohjoispuolelle asti. Alunperin suunnitelmissa oli jatkaa matkaa vielä Kilpisjärvelle, mutta sateinen sääennuste muutti  matkasuunnitelmaamme ja päädyimme takaisin Rovaniemelle. Matkan aikana teimme paljon pieniä lyhyitä päiväretkiä. Alapuolella muutama helppo vinkki tekemiseen eri kohteissa.

  • Sallatunturin näköalatornilla kannattaa käydä pyörähtämässä. Matka huipulle on ainaostaan 1,8km /suunta ja reitti helppo kulkuista (pitkospuut / portaat).
  • Pyhällä Aittakuru ja Isokuru ovat erittäin helppo kulkuisia retkikohteita. Kivikkoinen kuru kiehtoo maagisuudellaan ja kirkkaat pienet lammet täydentävät kokemusta.
  • Levillä vieraillessa täytyy tottakai käydä ottamassa kuva yhdessä suomen tunnetuimmassa instagram kohteessa eli Joulutarina-elokuvasta tutulla Joulupukin mökillä. Mökki sijaitsee laskettelurinteiden 11 ja 13 välissä, joten sinne on helppo päästä ympäri vuoden.
Näkymä Sallatunturin huipulta
matkalla Sallatunturin huipulle
Pyhätunturin maisemia
Lavin huipulla fiilistelemässä
Yrjön ja Jussin lintutornilla Muonisossa
pieni jumppa matkalla Leville/upea maaruska
Joulupukin mökki Levillä
Santa’s Capin Levillä
varpaita viilentämässä päivän kävelyretken päätteeksi

Lapissa on paljon nähtävää ja koettavaa, joten jos oma aikataulu vain sallii niin kannattaa varata ruskaretkelle reilusti aikaa. Ainakin pari kolme päivää jokaisessa kohteessa,  riippuen tottakai  haaveissa olevien vaellusretkien pituuksista. Toki jo lyhyemmälläkin retkellä pääsee ruskan väriloiston lumoon. Tämän vuoden osalta ruska on jo ohi, mutta nyt on hyvä aika suunnitella ensi vuotta.

KUVAT : Lauri Kalima / JKCREATIVE 
VAATTEET: Lorna JaneRevolutionRace
SADETAKKI: Rukka
KENGÄT: Saucony
AURINKOLASIT: Fendi, Carreera

Nautitaan meidän upeasta luonnosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista!

Kiitos ELSE  🙂 ♡