Lämpimästä kylmään – Näin estät flunssan


Näin talven keskellä on ihana päästä hetkeksi jonnekkin lämpimään. Mutta miten selvitä loman jälkeen iskevistä talvi pöpöistä. Etenkin kun matka on ollut jossakin lämpimässä ja paluu arkeen tuntuu yhtä rajulta kuin pulahdus avantoon. Mitä siis keinoksi?

Näillä keinoilla estät flunssan

1. Lepää

Matkalta paluu voi olla niin henkisesti kuin fyysisesti rankkaa. Aika ero ja lämpötila erot vievät oman veronsa. Lisäksi matkaa edeltävä yön on tullut ehkä nukuttua huonosti jos ollenkaan. Sen päälle matkustetut tunnit, jotka saattavat helpostikin vierähtää vuorokausiksi. Siihen kun lisätään arkeen paluu ja mahdolliset kasaantuneet työt niin olisi todella ihme, jos emme tuntisi matkan jälkeistä väsymystä. Muista siis varata paluun jälkeiseen arkeen paljon aikaa levolle.

2. Juo lämpimiä juomia

Lämpimien juomien nauttiminen auttaa ja tuntuu hyvälle. Perinteisiä hyviä lämpimiä juomia ovat erilaiset teet sekä mehut. Omat suosikkini ovat lämmin mustaherukkamehu sekä lämmin vastapuristettu sitruunamehu. Sitruunamehun joukkoon on hyvä sekoittaa pari lusikallista hunajaa.

3. C-vitamiinia, Sinkki ja D-vitamiinia

Nauti runsaasti näitä vitamiineja. Parin päivän ajan ei haittaa vaikka nauttii hieman yliannostuksen rajoilla.

4. Pese kädet usein

Tämä on mahdollisesti kaikista paras keino ehkäistä flunssan tarttumista. Erityisesti sen jälkeen, kun olet liikkunut lentokentillä tai jollakin muulla julkisella paikalla, käsien pesu on tärkeää. Säännöllinen käsien pesu auttaa tuhoamaan viruksia, jotka ovat voineet tarttua käsiisi pinnoilta, joita myös muut ihmiset käyttävät. Yksi hyvä keino on myös kantaa mukana pientä käsidesipulloa tai kosteuspyyhkeitä. Opeta käsihygienian tärkeys myös muille perheenjäsenille.

5. Paperipyyhkeillä kädet kuiviksi

Käsiä kannattaa aina pestä olitpa sitten matkoilla, matkanvarrella tai kotosalla, mutta yhtä tärkeää kuin käsien peseminen on myös niiden kuivaus. Vasta kuivauksen aikana käsistä häviää lopullisesti liat ja bakteerit.  Huolellinen käsien kuivaus on siis kaiken A ja O taistelussa flunssaa vastaan. Pöpöt elävät käsipyyhkeissä useita tunteja, joten käsien pyyhkiminen paperiin on yksi parhaista keinoista etenkin matkustaessa. Kotona kannattaa antaa jokaiselle perheenjäsenelle oma käsipyyhe, ja tottakai myös vieraille omansa. Keskity käsien kuivaamiseen!

6. Vältä kasvojen koskettelua

Varsinkin nenän, suun ja silmien alueen koskettelua kannattaa välttää, sillä flunssa leviää helpoiten käsien välityksellä.

7. Hallitse stressi

Stressi heikentää vastustuskykyä. Etenkin tunneperäinen stressiä, joten pyri välttämään sitä kaikilla keinoilla. Relax and think positive 🙂

8. Nenäkannu

Nenän huuhtelu suolaliuoksella on itämaisessa lääketieteessä vanha konsti. Suolaliuos irrottaa nenästä karstoja, limaa, kostuttaa limakalvoja ja laskee limakalvojen turvotusta.

Tämä on jo ollut jo pitkään itselläni käytössä. Suosittelen todellakin kokeilemaan.

9. Terveelliset elämäntavat

Vaikka ei olekaan suoria todisteita siitä, että terveellisesti syöminen tai liikkuminen voivat ehkäistä flunssaa, terveiden elämäntapojen noudattaminen yhdessä riittävän unen, hyvän ravinnon ja fyysisen aktiivisuuden kanssa auttavat vahvistamaan vastustuskykyä.

10. Pukeudu lämpimästi

Lomalta paluumatkalle kannattaa varata reilusti lämmintä vaatetta päälle pantavaksi. Yleensä ensimmäiset vilunväreet iskevät   lentokoneessa, kun koneen kova ilmastointi viilentää kehon. Kotiin palattua kannattaa myös pitää reilusti vaatteita yllä niin, että keho pääsee tottumaan viileämpään ilmaan. Villasukat ja kaulaliina kannattaa aina pakata matkalle mukaan, olipa matka minnepäin maailmaa tahansa.

Flunssaa tuskin voi täysin estää, mutta näillä muutamilla keinoilla olen itse onnistunut pitämään pahimmat sairastelut poissa.

Miamin lomalta arkeen paluu

Pääsin viettämään vajaan kaksi viikkoa äitini kanssa Miamin lämmössä ja voin sanoa, että matka teki todella hyvää. Kaikki se valon määrä ja lämpö. Monista matkakuvistani voisi kuvitella että loma meni täysin uimapuvussa köllötellen, mutta totuus on aivan toisenlainen.  Vaikka työkiireiltä en varsinaisesti kertaakaan ehtinyt aurinkotuolille istumaan tuli lämpö ja valo todellakin tarpeeseen. Matkalta palattua meinasi flunssa päästä iskemään, ja parin päivän ajan tuntuikin siltä että kipeäksi tullaan, mutta onneksi jälleen kerran sain flunssan tainnutettua ylläolevilla kotikonsteilla.

KUVAT: Lauri Kalima /JK creative

Pysytään terveinä ja energisinä 🙂

ELSE  🙂 ♡ 

YouTube /  Instagram / Website